AKARDER’in Yapısal Sorunları ve Çözüm Önerileri

Çok sınırlı kaynaklarla tüzükte belirtilen amaçlarını gerçekleştirmeye çalışan derneğin, tek gelir kaynağı üye aidatıdır. Bunun dışında, mesela bağış gibi herhangi bir geliri bulunmamaktadır. Geçen günlerde komşu köylerden birinin dernek yöneticileriyle sohbet ederken, bana 120 üyelerinin olduğunu ve 350 öğrenciye burs verdiklerini söylediler. Bu işin sırrını sorduğumda ise bana camiadaki işadamlarının derneklerine çok büyük bağışlar yaptıklarını söylediler. Ne yazık ki, bizim işadamlarımız ve hali vakti yerinde olan camia mensuplarımız bu konuda yeterli katkıyı sağlamaktan imtina ediyorlar.

AKARDER’in üye sayısı 500 civarındadır. Ancak bu üyelerin büyük bir bölümü, derneğin amacını ve üyeliklerinin ne anlama geldiğini tam olarak bilmemektedir. Üyelerin yarısı aidat ödemezken, diğer yarısının yarısı da aidatlarını zamanında ödemiyor. Aidatını ödemeyen üyeler hakkında tüzük hükümleri uygulanmamaktadır.

Derneğin kendine ait bir binası veya bürosu mevcut değildir. Adres olarak bazı arkadaşlarımızın evleri gösterilmiştir. Resmi makamlarca yapılan tebligatlar usulen gösterilmiş adreslere gitmektedir ve zamanında yöneticilerin eline geçmemektedir. Bu da resmi işlemlerde bazı sürelerin kaçırılmasına neden olmaktadır.

Önemli bir sıkıntı da AKARDER üyelerinin Avrupa’nın ve Türkiye’nin çeşitli yerlerinde ikamet etmesidir. Bu da hem iletişim bakımından hem de bir araya gelme bakımından büyük zorluklara sebep olmaktadır. Eğer dernek yöneticileri şahsi gayret göstermezlerse, dernek üyelerinin zinde tutulması, harekete geçirilmesi ve derneğe yeni üye kazandırılması mümkün olmamaktadır. Dernek yöneticileri eğer bu hususta özel bir çaba sarf etmezlerse üye sayısı artırılamadığı gibi önemli bir üye kaybıyla da karşı karşıya kalınacaktır.

AKARDER’in Başlıca Yapısal Sıkıntıları Şunlardır:

  1. Derneğin resmi kurallara göre teşkil edilmemesi ve yönetilmemesi,

  2. Dernek yöneticilerinin liyakat esasına göre değil de camia içindeki dengelere göre seçilmesi,

  3. Yönetim kurulu kararlarının istişareden yoksun olması,

  4. Üyelerin, sorgulamayan, üyeliğinin ne anlama geldiğini pek fazla bilmeyen ve dernek amacını kavrayamayan bir kitleden oluşması,

  5. Derneğe üye olmayı yük sayan bir camianın mevcut olması,

  6. Yapısal değişikliklere karşı direnç gösterilmesi,

  7. Dernek amacının camiaya iyi anlatılamaması,

  8. Görev, yetki ve sorumlulukların bölgelere yayılmasını sağlayacak bir tüzüğün bulunmaması.

Çözüm Önerileri

Adı ne olursa olsun, camiamızın AKARDER tarzında bir sivil toplum örgütüne mutlak şekilde ihtiyacı vardır. Ancak böyle bir örgütün, kapsayıcı, birleştirici, etkin, verimli ve devamlılık arz eden bir yapıda olması şarttır.

Bundan dolayı;

  1. Daha önce hazırlanan ve tartışmaya açılan tüzüğün onaylanarak, bir an önce uygulamaya konulması,

  2. Bu tüzüğün verdiği imkânlar sayesinde alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması,

  3. Liyakat esasına göre ehil kişilerin yönetime seçilmesi,

  4. Her üyenin doğrudan veya dolaylı olarak dernekte etkin rol alması,

  5. İdari yetki ve sorumluluklarının şubelere dağıtılması,

  6. Hizmet alan kitlenin ve gelir kaynaklarının yerinde tespit edilmesi,

  7. Dernek amacının üyelere ve camiaya çok iyi anlatılması,

  8. Üye sayısının artırılması için, ehil kişilerden oluşan ekiplerce saha çalışması yapılması,

  9. Okumuş ve iş sahibi olmuş camia mensuplarının öncelikle derneğe üye olması ve etkin olarak faaliyet göstererek, camia içinde model bir üye profili oluşturması,

Gerekmektedir.

Aksi halde, AKARDER’in mevcut hukuki altyapısı, gelir kaynakları ve üye sayısıyla ayakta durması ve yaklaşık 20 bin nüfusa sahip olan bir camianın ihtiyaçlarını yeterince karşılaması mümkün değildir.

Hazırlamış olduğum ve genel kurulda uygun görülen, bahse konu tüzük taslağını görmek için aşağıdaki linki tıklayınız.

AKARDER Tüzük Taslağı

One Reply to “AKARDER’in Yapısal Sorunları ve Çözüm Önerileri”

  1. Ali bey cok dogru bir tespitte bulunmussunuz .ama bir dernekte durust yoneticiler olmazsa o dernek belli bir sure sonra sendeleyip yok olmaya mahkumdur .. Bir dugunde bu konu hakkindaki konusmayi duydugumda yuzum kizardi. Konusma aynen soyleydi.eski baskan parayi kendi hesabina yatirip tatile gitmesimi dersiniz yeni baskanin kendi yakinlarinda ihtiyaclari olmadigi halde onlara yardim etigini .toplanan paralarin hesap dokumanlarinin kimseyle paylasilmak istenmemesinde tutunda daha bircok buna benzer olay anlatiliyordu . Yani kisacasi ortada bir guven sorunu vardir.
    Tespitleriniz dogru ama bunu uygulayacak ne toplum ne yetismis insan vardir bu toplumda .
    Not ben akadere uye degilim ve olmayida asla dusunmuyorum .ama orda konusulanlar beni gercekten derinden uzdu cunku en kotu ihtimalle komsuyuz birbirimizle.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*