Kangal / Elbistan

Onaltıncı yüzyıl kayıtlarında, köyün şimdi bulunduğu yerde, Aynü’l-Arüs nahiyesine bağlı olan ve ziraat yapılan, “Kangal” isminde bir köy bulunmaktaydı.[1] Buraya yerleşen Karahasanlılar köyün ismini olduğu gibi korumuşlardır.

Kangal, daha önceleri Türkveren köyünün tarım ve otlakıye alanı olarak kullanılırken, yirminci yüzyılın hemen başlarında, Yusuf Ağa (Edizer) Karahasanuşağı köyünden gelerek buraya yerleşir. Köye ilk gelen Yusuf Ağa’dır. Daha sonra Karabaylar (Mısti Kammıke gil), Karataşlar (Karogil) ve Sağınlar (Kammıki Hamegil) Kangal köyüne gelmişler.

Kangal, 1932 yılında Türkveren muhtarlığına bağlanır. Daha sonra İkizpınar muhtarlık olup ayrılınca, İkizpınar’a bağlanır. 1990 yılında İkizpınar muhtarlığından ayrılarak ayrı bir muhtarlık haline gelir. Aktepe de Kangal’a bağlı mezra yapılır. 2007 sayımında Kangal’da Aktepe mezrası ile birlikte 36 hanede 74’ü erkek, 65’i kadın olmak üzere, 139 kişinin yaşadığı tespit edilmiştir.

Elbistan’a bağlı olan köy, Kahramanmaraş’a 194 km, ilçe merkezine de 34 km uzaklıktadır. Doğusunda Kantarma, Batısında Demircilik, Kuzeyinde Yalak ve Sevdilli, Güneyinde Sünnet ve Karahasan uşağı köyleri vardır. Köyün iklimi, Karasal iklimin etki alanı içerisinde olup, ekonomisi susuz tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyde, ilköğretim okulu bulunmasına rağmen, taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Köyde, Ceviz (Kami Konalı), Güven, (Tırkogil), Karabay (Mısti Kammıke. Bunlar önce Kizirler köyündeymiş, sonra Kangal köyüne gelmişler), Karataş (Dostogil, Fırrogil, Hakkogil, Oli Dadıkegil, Keleygil. Bunların hepsine Karogil denir.), Sağın (Kammıki Hamegil), Turan aileleri yaşamaktadır.

______________________________________

[1] Yinanç ve Elibüyük, Maraş Tahrir Defteri, s. 581

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*