Kapıdere / Doğanşehir

Daha önce Tatlar’da oturan Süleyman oğlu, 1869 doğumlu Mehmet Ağa (Kapıdere), Muratı’da yaşayan dayısı İbiş Ağa’nın kızıyla evlenir ve onun yanına yerleşir. 1930 yılının sonuna doğru buraya demiryolu hattı çekilince, orada yapılan istasyonun yanına yerleşir ve buraya kendi soyadını verir. Ondan sonra buranın adı Kapıdere” olarak geçer. Bir süre sonra Ağcabeyler’in bir kısmı da buraya yerleşir.1930 yılında buradaki tren istasyonu, faaliyete geçince,1830 doğumlu Alibey’in çocukları Mamo, Mulla ve İbrahim (Kullo) Sulukahve ve Kapıdere’ye yerleşirler. (Bunların soyadı Karataş ve Kara’dır.) Daha önce bu köyde yaşayan Ağcabeyler’in tamamı bu köyden çeşitli şehirlere göçmüştür.

Daha önce Elbistan’a bağlı olan Kapıdere, 1962 yılında Malatya’nın Doğanşehir ilçesine bağlandı. Kapıdere köyü, Malatya’ya 104 km, Doğanşehir’e de 35 km uzaklıktadır. Karasal iklimin etki alanı içerisindeki köyün ekonomisi, tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Elbistan-Doğanşehir yolu üzerindeki köyün, Doğusunda Örencik, Batısında Gövdeli, Kuzeyinde Beğre ve Küçüklü, Güneyinde Hamzalar köyleri vardır.

Köyde, ilköğretim okulu, içme suyu şebekesi, elektrik şebekesi, sabit telefon ve Adana-Malatya demiryoluna ait tren istasyonu mevcuttur. Ulaşımı sağlayan karayolunun tamamı asfalt ile kaplanmıştır. Dolayısıyla köyde ulaşım hem demiryolu ile hem de karayolu ile sağlanmaktadır.

0 Replies to “Kapıdere / Doğanşehir”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*