Koçovası/Afşin

Günümüzde Koçovası’nda bulunan Kamıkların büyük dedesi İbrahim, bir gün çetesiyle beraber Koçovası civarında dolaşırken, köyün girişinde bulunan pınarın başında mola verir. Hem pınarın suyu hem de çevrenin doğal güzelliği İbrahim’in çok hoşuna gider ve etrafındaki adamlarına “Aslında tam konulacak bir yermiş.” der. Orada bulunan bir çoban da “Beyim, boşuna heveslenmeyin; Halil Ağa[*] seni buraya koymaz,” deyince, o kızgınlıkla hemen oraya kazmayı vurur ve buraya yerleşir.[1] 1530[2] ve 1563[3] tarihli haritalarda köyün adı “Koç Ovası” olarak belirtilmiştir. Köyün adı, 1285 (1868) yılı Halep Salname sinde “Koçabad” olarak geçmektedir.[4]

Köyde, yaklaşık 10 hane olan Karahasanlı Gülkaynar ve Tut (Kamıklı) ile Kanat (Mıstıklı) aileleri yaşamaktadır.

Kahramanmaraş ilinin Afşin ilçesine bağlı olan Koçovası köyü, Kahramanmaraş iline 197 km, Afşin ilçesine de 47 km uzaklıktadır. Doğusunda Büyüktatlar ve Örenli, Batısında Armutalan ve Dağlıca, Kuzeyinde Söğütderesi ve Oğlakkayası, Güneyinde Tanır ve Tarlacık köyleri vardır. Ekonomisi, tarım ve hayvancılığa dayalı olan köyde, ilköğretim okulu, elektrik şebekesi ve sabit telefon mevcuttur. Köy yolu asfalt ile kaplanmıştır.

Köyde içinde Roma döneminden kalma ve iki tünelle dışarıya bağlanan bir höyük bulunmaktadır. Köyün güneyinde yine aynı döneme ait iki küçük tümülüs bulunmaktadır.

______________________________________
[*] 1785(?) doğumlu Halil Ağa, Koçovası’ndaki Karokâhyaların dedesidir. 
[1] Tut (Gülkaynar), Musa
[2] 998 Nu. Muhasebe-i Vilayet-i Diyar-i Bekr ve Arab ve Zü’l-Kadiriyye Defteri
[3] Yinanç ve Elibüyük, age
[4] 1285 (1868) yılı Halep Salnamesi